TOP 10 Librat më të shitur të 2019 në Librarinë Dukagjini


558
4 shares, 558 points

Dukagjini ka publikuar listën me librat më të shitur në gjuhën shqipe dhe angleze. Ideale si dhurata ta “minutës së fundit” për vete apo për më të dashurit tuaj.

TOP 10 LIBRAT MË TË SHITUR NË GJUHËN SHQIPE


1. Becoming nga Michelle Obama – 14.90

Image Credit: Dukagjini

“BECOMING” është memoar i ish-zonjës së parë të Shteteve të Bashkuara, Michelle Obama, botuar në vitin 2018. Librim ajo e përshkruan si një përvojë thellësisht personale ku flet për rrënjët e saj dhe se si e gjeti zërin e saj, kohën e saj në Shtëpinë e Bardhë, fushatat e shëndetit publik dhe rolin e saj si nënë.


2. Alkimisti nga Paulo Coelho -€6.00

Image Credit: Dukagjini

Alkimisti tregon historinë e një bariu të ri të quajtur Santiago i cili gjen një thesar përtej ëndrrave të tij më të mëdha. Gjatë këtij udhëtimi ai mëson të dëgjojë zemrën e tij dhe, më e rëndësishmja, kupton se ëndrrat e tij nuk janë vetëm e tij, por pjesë e Shpirtit të Universit.


3. Dyzet Rregullat e Dashurisë nga Elif Shafak -€8.80

Image Credit: Dukagjini

Një roman brenda një romani, Dyzet rregullat e dashurisë tregon dy histori paralele që pasqyrojnë njëra-tjetrën në dy kultura shumë të ndryshme dhe shtatë shekuj ndërhyrje.
Fillon kur një shtëpiake, Ella, merr një libër të quajtur Blasfemia e ëmbël për një vlerësim. Ky libër është për poetin e shekullit të trembëdhjetë, Rumi dhe mësuesin i tij shpirtëror, Shams. Historia e paraqitur në Dyzet Rregullat e Dashurisë është në thelb mbi “dashurinë dhe shpirtin që shpjegon se çfarë do të thotë të ndjekësh zemrën tënde”. 
Më 5 nëntor 2019, BBC News renditi Dyzet rregullat e dashurisë në listën e tyre të 100 romaneve më me ndikim.


4. Sekreti nga Rhonda Byrne -€11.00

Image Credit: Dukagjini

Sekreti nga Rhonda Byrne është ndër librat më të shitur vetë-ndihmës të dekadës së fundit , bazuar në filmin e mëparshëm me të njëjtin emër. Ajo bazohet në besimin e ligjit të tërheqjes, i cili pretendon se mendimet mund të ndryshojnë jetën e një personi drejtpërdrejt. Libri ka shitur 30 milion kopje në të gjithë botën dhe është përkthyer në 50 gjuhë. 


5. Arti per te fituar Miq dhe Pushtet nga Dale Carnegie -€5.30

Image Credit: Dukagjini

Si të fitoni Miq dhe Pushtet është një libër vetë-ndihmues i shkruar nga Dale Carnegie, botuar në vitin 1936. Mbi 15 milion kopje janë shitur në të gjithë botën, duke e bërë atë një nga librat më të shitur të të gjitha kohërave. Në vitin 2011, ishte numri 19 në listën e Revistës Time të 100 librave më me ndikim. 
Mund të dëshironi një punë më të mirë — dhe ta merrni atë!
Ju mund të merrni punën që keni — dhe ta përmirësoni atë!J
u mund të merrni çdo situatë — dhe ta ktheni atë në favorin tuaj!


Këshilla nga Dale Carnegie, të testuara nga koha, kanë ndihmuar njerëz të panumërt të arrijnë shkallët e suksesit në biznes dhe jetën e tyre personale. Një nga bestsellerët më inovues dhe të përjetshëm të të gjitha kohërave, 
Ky libër do t’ju mësoj:
-Gjashtë mënyra për t’i bërë njerëzit të ju pëlqejnë juve,
-Dymbëdhjetë mënyra për të kthyer njerëzit në mënyrën tuaj të të menduarit,
-Nëntë mënyra për të ndryshuar njerëzit pa ngjallur pakënaqësi.

Edhe me shume! Arrini potencialin tuaj maksimal – një lexim i domosdoshëm për shekullin njëzet e një me më shumë se 15 milion kopje të shitura!


6. Arti i Brishtë i Not Giving a F*ck nga Mark Manson -€8.70

Image Credit: Dukagjini

Një libër bestseller ndërkombëtar. Në këtë guidë për zhvillimin personal, një bloger shumë i njohur na tregon se çelësi për të qenë më të lumtur, është të mos përpiqemi të jemi gjithë kohën “pozitivë”, por të përmirësohemi në përballimin e vështirësive. Prandaj ky libër përcjell mesazhin e fort: “Ik, pirdhu pozivitet!”


7. Homo Deus nga Yuval Noah Harari – €13.00

Image Credit: Dukagjini

Gjatë shekullit të kaluar njerëzimi ka arritur të bëjë të pamundurën dhe të forcojë kriza urie, sëmundje dhe lufta. Kjo mund të jetë e vështirë për t’u pranuar, por, siç shpjegon Harari në stilin e tij të unik- uria, sëmundja dhe lufta, të tërësishme, janë shndërruar nga forca të pakuptueshme dhe të pakontrollueshme të natyrës në sfida të menaxhueshme. Për herë të parë ndonjëherë, më shumë njerëz vdesin nga ushqimi i tepërt sesa nga uria; më shumë njerëz vdesin nga pleqëria sesa nga sëmundjet infektive; dhe më shumë njerëz kryejnë vetëvrasje sesa vriten nga ushtarët, terroristët dhe kriminelët së bashku. Amerikanja mesatare ka një mijë herë më shumë të ngjarë të vdesë nga ngrënia në McDonalds sesa nga një shpërthim nga Al Qaeda.


8. Tatuisti i Aushvicit nga Heather Morris -€10.50

Image Credit: Dukagjini

Në Prill 1942, Lale Sokolov, një jahudi Sllovak, transportohet me forcë në kampet e përqendrimit në Aushvic – Birkenau. Kur kapësit e tij zbulojnë se ai flet disa gjuhë, ai vihet në punë si një Tätowierer (fjala gjermane për tatuistin), i cili ka për detyrë ti shënojë përgjithmonë të burgosurit e tjerë.
I burgosur për më shumë se dy vjet e gjysmë, Lale bëhet dëshmitar i mizorive të tmerrshme dhe barbare – por edhe akte të jashtëzakonshme trimërie dhe dhembshurie. Duke rrezikuar jetën e tij, ai përdor pozicionin e tij të privilegjuar për të shkëmbyer stoli dhe para nga hebrenjtë e vrarë për ushqim për të mbajtur të burgosurit të gjallë.
Një ditë në korrik 1942, Lale, i burgosuri 32407, ngushëllon një grua të re që me frikë është duke pritur në radhë për të pasur numrin 34902 të bërë tatuazh në krahun e saj. Emri i saj është Gita, dhe në atë takimin e parë, Lale zotohet të mbijetojë disi në kamp dhe të martohet me të.
Një rishfaqje e gjallë, shqetësuese dhe përfundimisht shpresëdhënëse e përvojave të Lale Sokolov si njeriu që bëri tatuazhe në krahët e mijëra të burgosurve me atë që do të bëhej një nga simbolet më të fuqishëm të Holokaustit, Tattooisti i Aushvicit është gjithashtu një dëshmi për durimin e dashurisë dhe njerëzimit në kushtet më të errëta të mundshme.


9. Gjyetari i Balonave nga Khaled Hosseini -€8.80

Image Credit: Dukagjini

Historia e paharrueshme, zemërthese e miqësisë së pakursyer midis një djali të pasur dhe djalit të shërbëtorit të babait të tij, të kapur në momente tragjike të historisë, Gjyetari i Balonave transporton lexuesit në Afganistan në një moment të tensionuar dhe të rëndësishëm të ndryshimit dhe shkatërrimit. Një histori e fuqishme miqësie, ka të bëjë edhe me fuqinë e të lexuarit, çmimin e tradhtisë dhe mundësinë e pendimit; dhe një eksplorim i fuqisë së baballarëve mbi djemtë – dashuria, sakrificat dhe gënjeshtrat e tyre.


10. Procesi nga Kafka – €7.00

Image Credit: Dukagjini

Procesi është një roman i shkruar nga Franz Kafka midis viteve 1914 dhe 1915 dhe botuar pas vdekjes së tij në 1925. Një nga veprat e tij më të njohura, ai tregon historinë e Josef K., një njeri i arrestuar dhe i ndjekur penalisht nga një autoritet i largët, i paarritshëm, ku natyra e krimit të tij nuk i zbulohet as atij e as lexuesit. 


TOP 10 LIBRAT MË TË SHITUR NË GJUHËN ANGLEZE


1. 12 Rules for Life nga Jordan Peterson -€13.00

Image Credit: Dukagjini

Plot me humor, befase dhe informata, Dr. Peterson na tregon pse djemtë dhe vajzat me skateboard nuk duhet penguar, çfarë fati të tmerrshëm i pret ata që kritikojnë shumë lehtë, dhe pse duhet të keni gjithmonë një ledhatoni një mace kur ta takoni në rrugë.     

Çfarë na tregon sistemi nervor i karavidrit të ulët për qëndrimin e drejtë (me shpatullat tona) dhe për suksesin në jetë? Pse egjiptianët e lashtë e adhuruan aftësinë për t’i kushtuar vëmendje të kujdesshme si perënditë më të larta? Nëpër cilat rrugë të tmerrshme kalojnë njerëzit kur bëhen të zemëruar, arrogantë dhe hakmarrës? Dr. Peterson shkruan gjerësisht, duke diskutuar për disiplinën, lirinë, aventurën dhe përgjegjësinë, duke distiluar diturinë e botës në 12 rregulla praktike dhe të thella për jetën. 


2. Educated nga Tara Westover -€11.80

Image Credit: Dukagjini

Lindur nga prindër “survivalist” në malet e Idaho, Tara Westover ishte shtatëmbëdhjetë vjeqare kur për herë hera të parë ajo futi këmbë në një klasë. Familja e saj ishte aq e izoluar nga shoqëria kryesore, sa që askush nuk u sigurua që fëmijët të merrnin një arsimim të duhur dhe askush nuk ndërhyri kur njëri prej vëllezërve të sakj u bë i dhunshëm. Kur një vëlla tjetër u fut në kolegj, Tara vendosi të provojë një lloj të ri të jetës. Kërkimi i saj për njohuri e transformoi atë, duke e dërguar atë nëpër oqeane dhe kontinente të ndryshme, në Harvard dhe në Cambridge Universitetin. Vetëm atëherë ajo do të pyeste nëse ka udhëtuar shumë larg dhe nëse do të kishte akoma një rrugë për tu kthyer në shtëpi.


3. Brief Answers to the Big Questions nga Stephen Hawking -€19.50

Image Credit: Dukagjini

Stephen Hawking ishte shkencëtari më i njohur që nga Ajnshtajni, i njohur për punën e tij inovative në fizikë dhe kozmologji dhe për sensin e tij (të gabuar) të humorit. Ai edukoi miliona lexues për origjinën e universit dhe natyrën e vrimave të zeza, dhe frymëzoi miliona të tjerë duke rezistuar një prognozë të tmerrshme, shumë të hershme, të ALS, e cila fillimisht i dha vetëm dy vjet për të jetuar. Në jetën e mëvonshme ai mund të komunikonte vetëm duke përdorur disa muskuj të fytyrës, por ai vazhdoi të përparojë fushën e tij dhe të shërbejë si një zë i nderuar për çështjet sociale dhe humanitare.
Hawking jo vetëm që zbuloi disa nga misteret më të mëdha të universit, por gjithashtu besoi se shkenca luan një rol kritik në rregullimin e problemeve këtu në Tokë. Tani, ndërsa përballemi me sfida të mëdha në planetin tonë – përfshirë ndryshimin e klimës, kërcënimin e luftës bërthamore dhe zhvillimin e inteligjencës artificiale – ai e kthen vëmendjen e tij te çështjet më urgjente me të cilat përballemi.
A do të mbijetojë njerëzimi? A duhet ta kolonizojmë hapësirën? A ekziston Zoti? Këto janë vetëm disa nga pyetjet që adreson Hawking në këtë libër final, të argumentuar me pasion, nga një nga mendjet më të mëdha në histori.


4. One Day in December nga Josie Silver -€10.50

Image Credit: Dukagjini

Laurie është goxha e sigurt që dashuria në pamje të parë nuk ekziston askund, përpos në filma. Por një ditë me dëborë, përmes dritares së avulluar të autobusit,  ajo sheh një burrë që dhe menjëherë e di se është ai “I DUHURI”. Sytë e tyre takohen, ka një moment magjie të pastër … dhe më pas autobusi i saj largohet.
E bindur janë të destinuar për të gjetur njëri-tjetrin përsëri, Laurie kalon një vit duke skanuar çdo stacion autobusi dhe kafene në Londër duke e kërkuar atë. Por nuk e gjen atë, jo kur ka rëndësi sidoqoftë. Ata “ribashkohen” në një festë për Krishtlindje, kur shoqja e saj më e mirë, Sarah, i prezanton asaj të dashurin e saj të ri – e ai është Jack, njeriu që ajo pa nga autobusi dhe që po e kërkon për një kohë të gjatë.
Ajo që vijon për Laurie, Sarah dhe Jack është dhjetë vjet miqësi, thyerje zemrash, mundësi të humbura, rrugë që nuk merren dhe fatet e rishqyrtuara. One Day in December është një histori dashurie e gëzueshme, përzemërtuese dhe jashtëzakonisht lëvizëse për tu mbërthyer në të dhe një kujtesë se fati merr kthesa të pashpjegueshme përgjatë rrugës drejt lumturisë.


5. Five Feet Apart nga Rachel Lippincott – €10.50

Image Credit: Dukagjini

A mund ta doni dikë që nuk mund ta prekni kurrë?
Stella Grant i pëlqen të jetë në kontroll – edhe pse mushkëritë e saj plotësisht jashtë kontrollit e kanë dërguar atë brenda dhe jashtë spitalit pjesën më të madhe të jetës së saj. Në këtë pikë, ajo që Stella duhet të kontrollojë më së shumti është të mbajë distance nga kushdo ose çfarëdo që mund ti jap asaj një infeksion që do të rrezikojë mundësinë e një transplanti të mushkërive. 2 metra distancë, pa përjashtime.
E vetmja gjë që Will Newman do që të kontrollojë është të dalë nga ky spital. Ai nuk mund të interesohej më pak për trajtimet e tij, ose një provë të re klinike për ilaçe. Së shpejti, ai do të bëhet tetëmbëdhjetë vjeç dhe më pas ai do të jetë në gjendje të shkëpusë të gjitha këto makina dhe të shkojë të shohë botën, jo vetëm spitalet e saj.
Will do të jetë pikërisht ai që Stella duhet ti qëndrojë larg. Nëse ai aq shumë sa merr frymë tek Stella ajo mund të humbasë vendin e saj në listën e transplanteve. Secili prej tyre mund të vdes. Mënyra e vetme për të qëndruar gjallë është të qëndrojnë larg. Por së shpejti kjo distanca  nuk ndjehet si siguri. por si ndëshkim.


6. The Hate U Give nga Angie Thomas -€14.30

Image Credit: Dukagjini

Gjashtëmbëdhjetë vjeçarja Starr Carter lëviz midis dy botëve: lagja e varfër, ku ajo jeton dhe shkolla e sofistikuar periferike që ajo ndjek. Ekuilibri i pakëndshëm midis këtyre botëve copëtohet kur Starr dëshmon për të vrasjen e shokut të saj më të mirë të fëmijërisë, Khalil, në duart e një oficeri policie. Khalil ishte i paarmatosur.
Shumë shpejt pas kësaj, vdekja e tij është një lajm kombëtar. Disa po e quajnë atë një hajdut, mbase edhe një tregtar droge dhe një bandit. Protestuesit po dalin në rrugë në emrin e Khalil. Disa policë dhe dhe kriminelë lokal të drogës përpiqen të frikësojnë Starrin dhe familjen e saj. Ajo që të gjithë duan të dinë është: çfarë ndodhi me të vërtetë atë natë? Dhe i vetmi person i gjallë që mund të përgjigjet është Starr.


7. The Handmaid’s Tale nga MArgaret Atwood -€12

Image Credit: Dukagjini

Në të ardhmen dystopiane të Margaret Atwood, katastrofat mjedisore dhe rënia e lindjeve kanë çuar në një Luftë të Dytë Civile Amerikane. Rezultati është ngritja e Republikës së Gileadit, një regjim totalitar që forcon role të ngurta shoqërore dhe skllavëron ato pak gra të mbetura pjellore. Offred është një nga këto gra, një shërbëtore e detyruar të prodhojë fëmijë për një nga komandantët e Gileadit. E privuar nga burri i saj, fëmija i saj, liria e saj dhe madje edhe emri i saj, Offreda i përmbahet kujtimeve dhe vullnetit të saj për të mbijetuar. 
The Handmaid Tale është një klasik modern.


8. Rich Dad Poor Dad nga Robert Kiyosaki

Image Credit: Dukagjini

Prilli i vitit 2017 shënon 20 vjet nga koha kur “Rich Dad, Poor Dad” nga Robert Kiyosaki fillimisht bëri valë në arenën e Financave Personale.Që nga atëherë është bërë libri # 1 i Financave Personale të të gjitha kohërave … përkthyer në dhjetëra gjuhë dhe i shitur në të gjithë botën.
“Rich Dad, Poor Dad” është historia e Robertit të rritur me dy baba – babai i tij i vërtetë dhe babai i mikut të tij më të mirë, babai i tij i pasur – dhe mënyrat në të cilat të dy burrat formuan mendimet e tij për paratë dhe investimet. Libri shpërthen mitin që ju duhet të fitoni të ardhura të larta për të qenë të pasur dhe shpjegon ndryshimin midis të punuarit për para dhe të parave tuaja të punojnë për ju.


9. 1984 nga George Orwell -€8.00

Image Credit: Dukagjini

Winston Smith luan në pëpruthje me linjën e Partisë, duke rishkruar historinë për të përmbushur kërkesat e Ministrisë të së Vërtetës. Me çdo gënjeshtër që ai shkruan, Winston rritet për të urrejtur Partinë që kërkon fuqi për veten dhe persekuton ata që guxojnë të kryejnë “krime mendimi.” Por ndërsa ai fillon të mendojë për veten e tij, Winston nuk mund t’i shpëtojë faktit që Big Brother është gjithmonë duke parë …
Një vizion befasues dhe bezdisës i botës, 1984 është aq i fuqishëm sa është plotësisht bindës nga fillimi në fund. Askush nuk mund të mohojë ndikimin e këtij romani, qëndrimin e tij në imagjinatat e gjeneratave të shumta të lexuesve, ose rezistencën e paralajmërimeve të tij – një trashëgimi që duket se do të rritet vetëm me kalimin e kohës.


10. The Little Book of Hygge nga Meik Wiking -€13.00

Image Credit: Dukagjini

Pse janë Danezët njerëzit më të lumtur në botë? Përgjigja, thotë Meik Wiking, Drejtori i Përgjithshëm i Institutit të Hulumtimit të Lumturisë në Kopenhagë, është Hygge. Përkthyer lirshëm, Hygge e shqiptuar Hoo-ga ― është një ndjenjë e rehatisë, bashkimit dhe mirëqenies. “Hygge ka të bëjë me një atmosferë dhe një përvojë,” shpjegon Wiking. “Ka të bëjë me të qenit me njerëzit që i duam. Një ndjenjë e shtëpisë. Ndjenjë se jemi të sigurt.”
Hygge është ndjesia që ju merrni kur jeni përkëdhelur në një divan, në çorape komode nën një batanije të butë, gjatë një stuhie, është ajo ndjenjë kur ndani ushqim komod dhe bisedë të lehtë me të dashurit në një tryezë shandanësh. Isshtë ngrohtësia e dritës së mëngjesit që shkëlqen pikërisht në një ditë të qartë të qiellit blu.
Libri i Vogël i Hygge ju prezanton me këtë gur themeli të jetës daneze dhe ofron këshilla dhe ide mbi përfshirjen e tij në jetën tuaj, siç janë:
Bëni të qetë. Bëni pushim.Eja ketu tani. Fikni telefonat.Ndizni dritat. Nxirrni qirinjtë.Ndërtoni marrëdhënie. Kaloni kohë me fisin tuaj.Jepini vetes një pushim nga kërkesat e jetesës së shëndetshme. Cmbëlsira është padyshim Hygge.Jetojeni sot, si nuk ka kafe nesër.Nga marrja e ndriçimit të duhur deri tek organizimi i një bashkimi Hygge deri tek zhveshja e veshjes, Wiking ju tregon se si të provoni më shumë gëzim dhe kënaqësi në mënyrën daneze.


Like it? Share with your friends!

558
4 shares, 558 points

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
3
love
lol lol
1
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win
Rekomandime